Over MOS

Je goed voelen en er goed uit zien in je rolstoel of orthese, geen makkelijke opgave?
Bij MOS denken we daar anders over!
MOS maakt mode die afgestemd is op de zittende houding. Daarom bestaan onze collecties uit modieuze aangepaste kleding voor mensen met een lichamelijke beperking. Wij streven ernaar om jouw zelfredzaamheid en jouw zelfvertrouwen te versterken. Daarom houden we bij MOS rekening met comfort, bewegingsvrijheid en het makkelijk aan- en uittrekken van de kleding. Wij hechten evenveel waarde aan stijl als aan praktische draagbaarheid. Daarom willen we de aanpassingen zo onzichtbaar mogelijk verwerken in ieder kledingstuk. Hierdoor draag je de kleding van MOS met flair en maken ze jouw leven aangenamer.

Wij zeggen niet voor niets: Mode ontmoet jou!

Eigen atelier

Bij MOS doen wij alles zelf! Van het ontwerpen van collecties tot het produceren en verzenden van bestellingen. Hierdoor kunnen wij niet alleen de kwaliteit waarborgen, maar ook rekening houden met jouw wensen. Een andere stof of extra aanpassingen? Veel is mogelijk in overleg, neem daarvoor gewoon contact met ons op.

Duurzaamheid

Bij MOS streven wij ernaar om zo duurzaam mogelijk te werken.

Dat doen we op de volgende manieren:
Slow fashion: MOS maakt producties op bestelling. Hierdoor is er weinig voorraad noodzakelijk.
Daarnaast beperken we de stof verspilling door de patronen zo zuinig mogelijk op de stof te leggen.
Duurzame verzending: Al onze pakketjes in Nederland worden bezorgd via Fietskoeriers; ‘Groen en snel bezorgd’.
Arbeid: Al onze producten worden in ons atelier in Nederland gemaakt.
Duurzaamheid door kwaliteit: Doormiddel van kwalitatieve stofkeuzes en een hoogwaardige vervaardiging leveren wij kwaliteit.
Materialen: Wij werken eraan om in de toekomst meer duurzame stoffen en fournituren aan te kunnen bieden.

  • Slow fashion -90%
  • Duurzame verzending -80 %
  • Gemaakt in eigen land -100%
  • Duurzaamheid door kwaliteit – 95%
  • Duurzame stoffen en fournituren -20%

Wat wij aanbieden

MOS biedt een collectie met capes en jassen voor de mensen met een orthese of rolstoel. Deze aangepaste capes zijn ideaal voor jou omdat je ze makkelijk zelf aan- en uit kan trekken. Maar ook omdat ze de fysieke belasting van een eventuele zorgverlener substantieel beperken tijdens de zorg. Met deze capes gaat het aankleden dus sneller en geeft het minder pijn.

Om de rolstoel optimaal te kunnen benutten is het van groot belang dat de kleding geen invloed heeft op jouw zithouding. Hier hebben wij al rekening mee gehouden in onze collecties. Maar dit haalt zeker niet weg dat iedere klant zo zijn/haar eigen wensen heeft. Daarom bieden wij de optie om onze capes en jassen zoveel mogelijk naar ieders wens aan te passen. Zo kunnen wij het rugpand veranderen waardoor de jas/cape tussen de rug en de orthese valt. Of we veranderen het rugpand zodat de jas/cape over de orthese heen valt met uitsparingen voor de hoofdsteun en duwstangen als dat wenselijk is.

Maatkleding door MOS
Naast de vaste collectie biedt MOS maatkleding aan voor de zorgsector en de particuliere sector. Deze maatkleding kan variëren van aangepaste stukken uit de collectie tot een geheel uniek stuk, ontworpen op basis van jouw persoonlijke wensen.

Zit jouw gedroomde kledingstuk niet in de collectie? Of wil je iets specifieks, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid? Neem dan gewoon contact op om naar de mogelijkheden te vragen of een afspraak te maken! 

“De naam MOS komt van het gelijknamige groene plantje.
Mos groeit in de natuur als een zachte extra laag op
bomen en rotsen.
Daarmee staat het symbool voor wat MOS de zittende mens wil bieden: kleding die voelt als een tweede huid.”

Het verhaal achter MOS

Het merk MOS heb ik, Alicia de Groot, in 2016 tot leven geroepen. Op de modevakschool legde ik jarenlang het technische fundament voor mijn werk. Nadat ik deze opleiding afrondde, zette ik de stap naar het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), waar ik mijn technische vaardigheden en eigen stijl verder ontwikkelde.

Als afstudeerproject viel mijn keuze op mode voor de zittende mens. Dit type kleding sluit aan op mijn voorliefde voor de technische kant van mode. Kleding maken voor mensen in een rolstoel is bij uitstek een technisch proces: een perfecte pasvorm is van het grootste belang.

Tijdens mijn afstuderen waren er in Nederland ongeveer 250.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. De grootte van de groep vond ik zo verbazingwekkend. Ik kwam er al snel achter dat er voor deze doelgroep weinig mode-aanbod is, zeker voor jongeren. Eén plus één is twee.

Na mijn afstuderen wilde ik graag doorgaan op dit gebied. Begin 2016 richtte ik dan ook het merk MOS op. Het is mijn overtuiging dat er ook voor de zittende mens stijlvolle kleding moet zijn. Mode voor iedereen – dat is de filosofie achter MOS.

Zelf ben ik niet rolstoelafhankelijk en had ik tijdens het afstuderen ook niemand in mijn directe omgeving in een rolstoel zitten. Sinds een paar jaar zit mijn oma, door dementie, in een rolstoel. Zij is mijn grote voorbeeld, zij kon alles op de naaimachine. Een jaar voordat ik MOS opstartte, werd ze dement, dus het opzetten van mijn eigen merk heeft ze helaas niet meer meegekregen. Wel draagt ze een mooie cape van mij!

Wat ik naast MOS zoal doe? Ik ben gek op tuinieren, ik kan uren in de tuin werken en ik merk vooral dat het mijn hoofd leegmaakt na een drukke werkdag. Naast het onkruid plukken, oogst ik zomers aardig wat uit mijn moestuin. Om die reden sta ik veel in de keuken om de oogst om te zetten in maaltijden. Daarnaast sport ik regelmatig zodat ik de rollen stof zelf kan sjouwen 😉

Team MOS

Maak kennis met ons team!
Gedreven – Gepassioneerd – Creatief – Enthousiast – Gezellig

Alicia de Groot

Alicia de Groot

Eigenaar

Sandra van den Barselaar

Sandra van den Barselaar

Freelance coupeuse

Esther Vijftigschild

Esther Vijftigschild

Patroon ontwikkelaar

Kyra Kwakkenbos

Kyra Kwakkenbos

Hoofd Atelier

MOS als leerbedrijf

Binnen het atelier van MOS maken we alle producten zelf vanaf het begin tot het einde. Dit maakt dat MOS de perfecte plek is voor stagiaires, om die reden zijn wij  sinds 2018 een erkend leerbedrijf.

Wij vinden het van belang om stagiaires te hebben. Niet alleen omdat we graag ondersteunen in de beroepspraktijkvorming van de studenten, maar ook om zelf fris te blijven. Van een stagiaire krijg je iedere keer weer nieuwe ideeën en inzichten over het bedrijf en de producten. Dit is zeer leerzaam en helpt ons met het behouden van een open blik en om innovatief te blijven denken.

Ben jij op zoek naar een stage-adres, neem dan gerust contact met ons op!

Chat openen
Hulp nodig?😄
Hi👋🏼, kunnen wij jou ergens bij helpen?